Keltische Handfasting in het bos

Handfasting is een oude Keltische manier om in het huwelijk te treden. Hier komt ook de uitspraak “tie the knot” vandaan. Vroeger was deze manier van trouwen ook rechtsgeldig. Nu niet meer. Maar het kan wel een bijzonder onderdeel zijn als je geen traditionele ceremonie wilt.

Sander en Ineke kozen ervoor om hun huwelijk eerst te bezegelen door middel van een Handfasting. Later op de dag traden ze op officiële wijze in het huwelijk. Maar deze handfasting gaf hen de ruimte om even in de natuur stil te staan bij hun liefde samen met hun meest dierbare personen om zich heen.

De handfasting van Sander & Ineke vond plaatst bij een hele mooie oude beukenboom op landgoed ’t Loonsche land in Kaatsheuvel. Deze boom is een gedenkboom en vormde het perfecte decor voor een traditionele Keltische handfasting.

Het was even een avontuur om bij de boom te komen. Want deze stond middenin het bos en zonder vies te worden viel er bijna iet te komen. Gelukkig had Ineke voorzorgsmaatregelen getroffen en trok ze haar stevige stappers aan. Sander daarentegen, die moest helaas met zijn nette schoenen door de modder banjeren.

Bij deze handfasting stonden de vier elementen centraal, water, vuur, aarde en lucht. Het vuur en de aarde zorgden voor vruchtbaarheid. Vruchtbaarheid in hun relatie tot elkaar. Een ieder had van zichzelf iets van de elementen meegenomen om aan elkaar te tonen. Met het water en de lucht voedde een stuk van zichzelf aan elkaar. Door middel van een zelfgebakken koek en cake.

Sander en Ineke hadden ook twee getuigen bij zich. Deze getuigen legden aan de ander uit waar ze rekening mee konden houden voor de ander. Ze gaven een soort van huwelijksadvies.

Daarna gingen zij de verbintenis aan met elkaar. Het vastbinden van de handen staat symbool voor het samensmelten van elkaar hart. Elke kleur in de linten heeft weer een bepaalde betekenis. En dat is voor elk paar verschillend.

Het mooie aan een handfasting is dat je het helemaal kan vormgeven naar je eigen wensen. Je kan er net als Sander & Ineke voor kiezen om dit in een select gezelschap te doen. Maar je kan het ook implementeren in de officiële ceremonie.

Pin It on Pinterest